FAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Ogłoszenia administracyjne
Autor Wiadomość

X-Men RPG

Wysłany: Nie 13 Mar, 2022 21:25   Ogłoszenia administracyjne

Ogłoszenie 1

Witajcie z powrotem na XR po prawie półrocznej przerwie!

Na wstępie kilka słów wyjaśnienia odnośnie nowego adresu forum. Mieliśmy zostać przeniesieni na nową maszynę w serwerowni w październiku 2021 i przy okazji zrobić mały update skryptu. W trakcie wyszło sporo problemów. Finalnie nasz ostatni hostingodawca przestał odpowiadać na moje wiadomości, więc w styczniu postanowiłam, że przeniesiemy się na serwis Webd.pl i stąd nowa końcówka adresowa forum.

Przenosiny zabrały sporo czasu i równie dużo nerwów. Z tego miejsca ogromne podziękowania dla naszej kochanej Rudzi, która wzięła na siebie przygotowanie bazy pod przenosiny, zrobienie jej update'u i wgranie jej na serwer, kiedy okazało się, że moje wgrywanie nie kończyło się sukcesem.

Jeszcze większe podziękowania należą się Meridionowi, który poświęcił sporo czasu by mnie przeprowadzić przez proces instalacji skryptu, podłączenia bazy, oraz w usuwaniu wielu mało spotykanych i nietypowych bugów, które wyszły w trakcie. Przy okazji nauczył mnie sporo o myPhpAdminie i że on wcale nie gryzie.

I na koniec podziękowania należą się też tech supportowi WEBD, który udzielił mi odpowiedzi na nawet najbardziej trywialne pytania.

A teraz przejdźmy do tego, co będzie się działo na forum od dnia ponownego otwarcia.
  • Po pierwsze, mamy nową linię fabularną. Poprzednia zostanie podsumowana i trafi w nasz oficjalny timeline. Jeśli cokolwiek pominę, to dajcie mi znać. Liczę też na Wasze uzupełnione historie w kartach postaci.

• Po drugie, jak zapewne zauważyliście, na forum przeprowadzone zostały gruntowne porządki. Są świeże tematy z lokacjami, także tematy techniczne zostały poddane odświeżeniu. Największą zmianą w tym przypadku będzie fakt, że zakładanie lokacji fabularnych będzie się odbywało od teraz z jednego konta [X-Men RPG]. Dzięki temu opisy będą się wyróżniać wizualnie. Wyjątkiem od tego będą tematy z pokojami/mieszkaniami/domami Waszych postaci, byście zawsze mogli te opisy zaktualizować w razie potrzeby.

• Po trzecie, Kartoteki od tej pory są nieobowiązkowe. To od Was zależy jak będziecie zbierali swoje znajomości i prowadzili dziennik rozgrywek. Pole Kartoteki pozostaje w profilu. Tematy w komunikacji nadal pozostają obowiązkowe.

• Po czwarte, jest konieczność ponownego założenia Kart Postaci. Dzięki temu możecie uzupełnić historie postaci o wydarzenia, które miały miejsce pomiędzy wrzuceniem KP a chwilą obecną. Jeśli nie chcecie nic edytować, to wystarczy przekopiować zawartość postu w nowy temat. Pamiętajcie by zajrzeć wcześniej w regulamin.

• Po piąte, zmiana adresu oraz nowe tematy z KP, Komunikacją, a także z opcjonalnością zakładania Kartoteki wymaga zaktualizowania linków w Waszych profilach. Przy okazji sprawdźcie czy wiek postaci jest zgodny z aktualną datą na forum.

• Po szóste i ostatnie już, nasz fabularny Daily Bugle będzie wykorzystywany w nowej fabule, więc zerkajcie na artykuły, by być na bieżąco z wydarzeniami.

Wraz z pomocą Meridiona starałam się wyeliminować jak najwięcej błędów, ale z pewnością coś może jeszcze wyskoczyć, czy to ze strony skryptu, czy też spowodowane niezaktualizowanym linkiem. Wszystkie usterki można zgłaszać tutaj.

Na koniec chcę Wam podziękować, że czekaliście, że dopytywaliście o powrót forum, że ciągle jesteście na naszym forumowym discordzie. To wiele znaczy i jest motywujące.
Serwer mamy opłacony do 6 kwietnia 2023, więc przez najbliższy rok z hakiem jesteśmy w kwestii hostingu zabezpieczeni.

.

Jane

#TeamIronAmerica

Imię i nazwisko: Jane Weller
Data urodzenia/Wiek: 14.07.1988, 26 lat
Zdolności: Przejmowanie mocy przez krew, manipulacja molekularna, telekineza
GXRA 2017
Discord ID: janeweller

Wysłany: Pon 21 Mar, 2022 22:00   

Ogłoszenie 2

W profilu pojawiło się nowe pole o nazwie "Fabularnie od". Jest ono widoczne zarówno w podglądzie profilu, jak i pod avatarem przy postach. Ponieważ teraz kartoteki/relacje są opcjonalne, to w ten sposób będziemy wiedzieć, w którym fabularnym miesiącu i roku dana postać dostała się pod opiekę gracza po raz pierwszy i zaistniała na forum. Pozwoli to nam wszystim łatwiej ustawić postacie w czasie.

Jane

#TeamIronAmerica

Imię i nazwisko: Jane Weller
Data urodzenia/Wiek: 14.07.1988, 26 lat
Zdolności: Przejmowanie mocy przez krew, manipulacja molekularna, telekineza
GXRA 2017
Discord ID: janeweller

Wysłany: Pon 07 Lis, 2022 18:10   

Ogłoszenie 3

Od dzisiaj, tj. 7 listopada 2022, tworzenie nowych tematów publicznych będzie możliwe tylko z konta X-Men RPG, do którego dostęp mają administracja i MG. Jeśli jest potrzebna nowa, publicznie dostępna lokacja, możecie zgłosić takie zapotrzebowanie poprzez wypełnienie krótkiego formularza w tym temacie.

W związku z powyższym w Szkole Xaviera [piętra 1-3], Avengers Tower i Bractwie Mutantów pojawiły się nowe subfora zawierające pokoje/mieszkania. W tych działach każdy gracz może samodzielnie zakładać tematy z zakwaterowaniem dla swoich postaci.

Odpowiedz do tematu